Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Tilgjengelighetserklæring

Fra 1. februar 2023 skal alle nettsider som tilhører offentlig sektor ha en tilgjengelighetserklæring. Kommunesider og nettsider for skolene i kommunen er eksempler på dette. I tillegg skal intra- og ekstranett også ha tilgjengelighetserklæring. Alle nettsider som eies av kommunen, og har et grensesnitt som benyttes av innbyggere/brukere, skal også ha en tilgjengelighetserklæring.

Hvem er tilgjengelighetserklæringen for?

Brukeren

Det er først og fremst brukeren av nettsiden eller appen tilgjengelighetserklæringen er for. Her skal brukeren finne informasjon om brudd på kravene, hvilke utfordringer det fører til, og forklaring på hvorfor virksomheten ikke følger regelverket. Gjennom erklæringen skal brukeren kunne melde fra direkte til virksomheten om feil eller mangler. 

Virksomheten

Erklæringen vil sørge for at virksomheten setter seg inn i kravene til tilgjengelighet på nett, og får et bevisst forhold til om de følger regelverket eller ikke. Tilbakemeldingene fra brukerne vil også gjøre det enklere å tilpasse nettstedene sine, slik at alle kan bruke de. Vår tilgjengelighetserklæring finner du nederst til høyre på siden, eller ved å trykke på denne lenken:
Tilgjengelighetserklæring for ROR-IKT.no (uustatus.no)

Tilsynet for universell utforming av IKT

Tilsynet vil bruke erklæringen som en informasjonskilde ved kontroll, rettledelse, samt statistikk og analyse av etterlevelse av kravene. 

Hvilke nettsteder skal ha tilgjengelighetserklæring?

Kravet er at det skal være en erklæring for hvert nettsted som virksomheten har ansvaret for. Forutsetningen er at virksomheten benytter nettsiden til informasjonsdeling eller tjenester til innbyggere/brukere, og er knyttet til daglig drift. 

En nettside kan bestå av flere undersider, og det er da hoveddomene som skal ha tilgjengelighetserklæring. Unntak fra regelen er kommunens egen hjemmeside, som ligger under hoveddomenet kommune.no. Her vil for eksempel lillevik.kommune.no måtte ha en egen tilgjengelighetserklæring. 

Hvordan jobbe med universell utforming?

UU-tilsynet har lagt ut flere ulike verktøy, som hovedsakelig er gratis, for gjennomgang av nettsteder. 

Her finner du oversikten over UU-tilsynets anbefalte verktøy:

Verktøy for uu-testing av nettstaden din

Mange av kravene til universell utforming, ligger i koden. Her vil vi anbefale å kjøre gjennom verktøyet som er lenket under. Her får du en oversikt om koden er i tråd med den nyeste versjonen av HTML:

The W3C Markup Validation Service

Ansatte i samarbeidskommunene i ROR-IKT har også tilgang til verktøyet Monsido. Mer informasjon om hvordan du får tilgang til dette verktøyet, får du ved å kontakte servicetorget eller kommunikasjonsavdelingen i din kommune.

Tilgjengelighetserklæring